Heemkundekring De Willemstad


 


Activiteiten Heemkundekring De Willemstad:


Lezing Prins Maurits.

In het kader van Mauritshuis 400 jaar organiseert Heemkundekring De Willemstad in 2023 drie lezingen in het Mauritshuis.

Schrijfster Thera Coppens, bekend van haar vele historische boeken, houdt op zondagmiddag 4 juni om 13.30 uur in de Raadzaal van het Mauritshuis een lezing over Prins Maurits.

Na haar boek over de vrouwen van Willem van Oranje schreef ze: ‘Maurits zoon van de Zwijger’ en met haar boek over Frederik Hendrik en Amalia van Solms voltooide ze de trilogie over de eerste Oranje stadhouders. Onder de titel ‘Dageraad van Oranje-Nassau’ zijn deze titels vele malen herdrukt.  

Aan de hand van powerpointbeelden van portretten, kastelen en gravures schetst ze een breed beeld van het leven van Prins Maurits. Het is een fascinerende persoonlijkheid die zijn hele leven wijdde aan de voortzetting van de strijd van zijn beroemde vader, Willem van Oranje. Deze moest zijn moedig optreden in 1584 met de dood door de kogel bekopen.

Maurits stierf na vele riskante veldtochten tenslotte in 1625 in zijn eigen bed, waar hij door portretschilders werd vereeuwigd.

Thera Coppens belicht in haar lezing ook het privéleven van de prins waarin zijn moeder Anna van Saksen, zijn vriendin Margaretha van Mechelen en haar drie bastaardzonen Lodewijk, Willem en Maurits plus de vijf andere minnaressen met hun kinderen een rol spelen.  

Thera Coppens is gespecialiseerd in boeken en artikelen over geschiedenis en kunst. Deze uitgaven zijn gebaseerd op archiefonderzoek in binnen – en buitenland. In 2019 ontving ze hiervoor de Marnixprijs op Kasteel Marnix van Sint Aldegonde.

Meer informatie op de website:  www.theracoppens.nl

Kaarten voor de lezing ad € 7,50 zijn te koop bij boekhandel Het Rozemarijntje Voorstraat Willemstad.

Ook is het mogelijk kaarten te bestellen bij de Heemkundekring door overmaking van € 7,50 per kaart op bankrekening van de Heemkundekring De Willemstad

NL32RABO 0346 7168 61 onder vermelding van lezing 4 juni 2023. De kaarten kunnen worden opgehaald aan de zaal tussen 12.00 en 13.15 uur.

Een derde mogelijkheid is het kopen van kaarten in het Mauritshuis op 4 juni tussen 12.00 en 13.15 uur.

De lezing in de Raadszaal van het Mauritshuis, Hofstraat 1 te Willemstad, start om 13.30 uur. De zaal is open om 13.00 uur.

De lezingencyclus is mede mogelijk gemaakt door Stichting Cultuur Moerdijk.

 


Jaarreis Heemkundekring

Zaterdag 17 juni staat dit jaar gepland voor ons jaarlijkse reisje. De tocht gaat naar Soesterberg, waar op de voormalige vliegbasis het Nationaal Militair Museum staat. Na daar rondgekeken te hebben, en/of op de oude startbanen gewandeld te hebben, gaat de reis naar Houten voor een lunch, waarna we de reis vervolgen naar het stadje Oudewater. Daar kunt u zich in De Waag laten wegen, om te ontdekken of u wel of niet een heks bent. Ook is er gelegenheid het stadje d.m.v. een wandeling te verkennen. De reis wordt dan vervolgd naar Terheijden voor het diner .

De kosten voor deze dag zijn €75,00 voor leden, €79,50 voor niet-leden en introducés.

Deelnemers met een Museum- of VriendenLoterijkaart, of de Veteranenkaart en Vrienden van het NMM-kaart krijgen €17,50 korting op de toegangsprijs voor het Militair Museum. Museum De Waag geeft alleen €7,50 korting met de Museumkaart. De korting(en) wordt/worden achteraf met u verrekend. Vergeet de kaart(en) dus niet! Deelname geschiedt op eigen risico.

Aanmelden kan bij Ton Stege, tel 06-10057085, tonstege65@gmail.com of tonstege65@kpnmail.nl, of bij Hugo Snel, tel 06-29450754, hugo-snel@tele2.nl .


FOTOWEDSTRIJD TER GELEGENHEID VAN 400-JARIG BESTAAN MAURITSHUIS 

Created by Fleur

Naar aanleiding van de oproep van Heemkundekring De Willemstad om het 400-jarig bestaan van het Mauritshuis te vieren, is het idee opgekomen om een fotowedstrijd te organiseren ter ere van prins Maurits.

Ik zal mezelf eerst voorstellen. Mijn naam is Fleur Westdijk en ik ben in 2019 gestart met mijn eigen fotografie bedrijf “Created by Fleur”. Op dit moment heb ik mijn eigen werkplek en studio hier in Willemstad. Ik fotografeer in de studio en op locatie.

Samen met Heemkundekring De Willemstad zal ik deze fotowedstrijd organiseren. 

Fotowedstrijd

In 2023 bestaat het Mauritshuis 400 jaar en dat willen we vieren met o.a. een fotowedstrijd, die in het teken staat van Prins Maurits en de historische locaties in Willemstad. Denk bijvoorbeeld aan het Mauritshuis, het Oude Raadhuis, de vestingwallen, bloemen en vogels in combinatie met historische plekjes, het Arsenaal, de haven, de Koepelkerk, de monumentale woonhuizen en andere mooie plekjes van Willemstad. Je mag maximaal twee foto’s inleveren.De ingezonden foto’s worden tentoongesteld in het Mauritshuis. De combinatie van al deze foto’s zal een fraai overzicht van Willemstad geven. Er zijn mooie prijzen te winnen.Je bent vrij in de keuze ten aanzien van kleur/ zwart-wit, liggende of staande afdruk en afmeting tot maximaal A1-formaat: 59,4 cm x 84,1 cm. Alle afmetingen van A8 t/m A1 zijn dus mogelijk. De fotograaf mag zelf het materiaal bepalen waarop de foto’s, die tentoongesteld worden in het Mauritshuis, afgedrukt worden.

Puzzel van collage gewonnen foto’s

De mogelijkheid bestaat dat een aantal winnende foto’s in de vorm van een collage wordt afgedrukt op een puzzel. Deze puzzels willen wij verkopen aan leden van Heemkundekring De Willemstad en andere geïnteresseerden. 

Insturen en wijze van inleveren

1. stuur de maximaal twee foto’s door naar: info@heemkundekringdewillemstad.nl met vermelding van: naam maker/ inzender, titel van het werk, datum van de foto en je adres en telefoonnummer en

2. lever de maximaal twee afgedrukte foto ’s met op de achterkant naam maker/ inzender en titel van het werk veilig ingepakt in op het Mauritshuis. Je ontvangt een bewijs van inlevering.

 Copyright

Heemkundekring De Willemstad kan je vragen of de foto gebruikt mag worden in overeenstemming met de doelstelling van de Heemkundekring. Dat kan bijvoorbeeld zijn archiveren of publiceren in het heemkundeblad De Ravelyn. Je bent natuurlijk geheel vrij om toestemming te geven. 

Inleverdatum en vragen

De inleverdata van de foto (’s) in het Mauritshuis zijn vrijdag 14 juli en zaterdag 15 juli 2023. Over de tijdstippen van inlevering ontvang je t.z.t. nadere informatie. Deze data en tijden worden ook via De Ster gecommuniceerd.

Als je vragen hebt, mag je natuurlijk altijd contact opnemen met:

Fleur Westdijk tel. 06-207 915 41, Addi Kamp tel. 06-473 057 55 of Maaike Stout tel. 06-307 300 51.


DE MUSEUM ZOLDER

Voor het komende jaar willen we wat extra exposities inrichten en hebben gekeken welke thema’s we zouden kunnen gebruiken. Momenteel is er de expositie over 75 jaar Kogelvangers in de Oranjekamer


Schenkingen voor onze collectie op de museumzolder.

We hebben al een uitgebreide collectie maar voorwerpen en attributen die een specifieke relatie met Willemstad en haar inwoners hebben nemen we nog graag op in onze zoldercollectie of in ons archief. U kunt ons daarvoor via ons emailadres: info@heemkundekringdewillemstad.nl benaderen. We nemen dat zo spoedig mogelijk contact met u op.
 

Erfgoedmuseum de Heemkundezolder.

Op de zolder(s) van het mooie Mauritshuis,  Hofstraat 1 te Willemstad heeft onze Heemkundekring haar Erfgoedmuseum ingericht. In de zeer uitgebreide verzameling verdeeld over vele thema’s krijgt de bezoeker een tijdsbeeld van bezigheden van de “boeren, burgers en buitenlui” in onze vesting en de Ruigenhilse polder. Aan de hand van heel veel voorwerpen en gebruiksattributen wordt een beeld geschetst van het wonen en werken op het land, in de visserij en de middenstand, de invloed van de militairen en hoe men vroeger leefde.
De toegang tot het Mauritshuis en onze heemkundezolder is gratis. De openingstijden zijn ruim.


Wij organiseren graag voor en met U

Mocht u ideeën hebben voor activiteiten en lezingen die we als Heemkundekring kunnen organiseren dan horen wij dat graag van u. Als u een idee heeft, kunt u dat mailen aan info@heemkundekringdewillemstad.nl  t.a.v. Johan Schot.


Gewijzigd: 27-05-2023
Beheer website: Piet Polak
© Heemkundekring De Willemstad