Heemkundekring De Willemstad


 

Actueel:


Project Overgisteren

Vorig jaar zijn we gestart in ons museum de Heemkundezolder in het Mauritshuis met het lesproject Overgisteren van Erfgoed Brabant. Hierbij bezoeken groepen 1 en 2 van de basisscholen uit de gehele gemeente Moerdijk op een middag ons museum en voeren daar opdrachten uit. De evaluatie van het eerste seizoen was zeer positief. Voor het nieuwe seizoen zijn we nog op zoek naar vrijwilligers van onze vereniging die de kinderen uitleg geven en helpen bij de opdrachten. Vanuit de scholen komen er overigens ook begeleiders mee. In de maanden december, januari en februari en in de schoolvakanties zijn er geen bezoeken.

Interesse om te helpen? Aanmelden kan bij mevrouw Addi Kamp telefoon: 0168 473187, die vanuit onze vereniging het project in het nieuw seizoen coördineert.

In het Ravelyn 32e jaargang nr.1 van februari 2014 is een artikel over het project Overgisteren opgenomen.


WILLEMSTAD CREATIEF 2018 ARSENAAL, 21e keer

Heemkundekring De Willemstad nodigt u uit om op 8, 9 en 15, 16 september 2018 de kunstwerken van 40 Willemstadters te komen bewonderen in het Arsenaal.
Tijdens de expositie door onze kunstenaars in alle leeftijdscategorieën, kunt u genieten van hun creatieve en artistieke werken, zoals kunstzinnige installaties, stenen sculpturen, keramiek, schilder- en grafische kunst, fotografie, textiel, glas in lood-, lederen- en houten kunstvoorwerpen, frivolité, bloemkunst en voor de kinderen een sprookjesboomstam. Onze Willemstadse musicus Jelle Maat zal voor de muzikale omlijsting zorgen.

Op zondagmiddag 9 september mogen kinderen hun lievelingsknuffel meenemen. Een kunstenaar zal hier een tekening van maken. Ambachtslieden zijn tijdens Willemstad Creatief aan het werk in het Arsenaal.

Dit jaar is het de 21e keer dat de tentoonstelling Willemstad Creatief gehouden wordt. Het is een initiatief van Heemkundekring De Willemstad die dit jaar haar 40 jarig bestaan viert.
De eigenaresse van het Arsenaal, mevrouw P. Böhm, stelt deze monumentale locatie graag ter beschikking. Zij wil de bewoners de mogelijkheid bieden om hun talent op ambachtelijk en kunstzinnig gebied te tonen aan een groter publiek.

Willemstad Creatief is opgenomen in de Kunst- en Cultuur Route.
Op 8 en 9 september is er tevens Open Monumentendag. Vele monumentale gebouwen in Willemstad zijn dan te bezichtigen. Op 9 september wordt Willemstad opgeluisterd door de zang en muziek van Shanty- en Seasongkoren.

De expositie in het Arsenaal, Benedenkade 6, is voor publiek open:
zaterdag 8 september van 11.00 tot 17.00 uur
zondag 9 september van 13.00 tot 17.00 uur
zaterdag 15 september van 11.00 tot 17.00 uur
zondag 16 september van 13.00 tot 17.00 uur.
De toegang is gratis.

Met vriendelijke groet,
het bestuur van Heemkundekring De Willemstad
Addi Kamp, Johan Schot, Henk de Jong, Henny Groeneveld en Maaike Stout


Willemstad jaaroverzicht van 2017.

Van Janneke Driesprong ontvingen we het jaaroverzicht van de activiteiten, die in Willemstad hebben plaats gevonden. Het is een hele leuke film geworden, de moeite waard om terug te kijken. Als u op de volgende link klikt, kunt u de film bekijken. Willemstad 2017


Goud van Brabant -Laat de verhalen van opa en oma niet verloren gaan!

Opa’s en oma’s vertellen de meest ontroerende, spannende, verdrietige en grappige verhalen over bijzondere momenten in hun leven. Voor een nieuw tv-programma dagen we jonge Brabanders uit om in gesprek te gaan met hun opa of oma en dit te filmen. De beste video’s zijn dit najaar te zien in Goud van Brabant op televisie én bovendien maak je kans op een weekendje Efteling met jouw
familie. Goud van Brabant is een nieuw tv-programma dat dit najaar op Omroep Brabant te zien is. Voor dit tv-programma willen we de verhalen van opa’s en oma’s ophalen en delen met veel meer mensen.
Want wat zou het eeuwig zonde zijn als deze verhalen verloren gaan. Laat daarom jouw opa of oma vertellen over een voorwerp van vroeger, een herinnering op een bijzondere plek of dingen die
gebeurden op school of in het gezin. Alles kan en alles mag!
Jouw filmpje op tv?
Meedoen is natuurlijk hartstikke leuk. Maak een video van het verhaal van jouw opa of oma en plaats het op www.goudvanbrabant.nl. Zo komen alle video’s online te staan. Vanaf augustus kun je
stemmen op jouw favoriete video. De 10 beste filmpjes zijn dit najaar te zien in Goud van Brabant op Omroep Brabant en mogen een dagje mee achter de schermen van het tv-programma Goud van
Brabant. Bovendien kan je alleen meedoen, maar kan je er ook voor kiezen om een filmpje met de hele klas op te nemen. Met de hele klas achter de schermen? Hoe cool is dat? Kijk voor alle
informatie op www.goudvanbrabant.nl.

Niet alleen komen de beste 10 filmpjes op televie, je kan ook een weekendje Efteling winnen met het hele gezin. Ben je al aan het filmen?

Als je meer weet over het verleden, kijk je anders naar de wereld om je heen. Vanuit de gedachte: ‘Verrek, zit dat zo!’. Met Goud van Brabant dagen we creatieve mensen - van amateur tot
professional - uit, om verhalen over vroeger te verbeelden. Om zo mensen op een unieke wijze met elkaar in gesprek te brengen over het heden, het verleden en de toekomst.
Het tv-programma Goud van Brabant wordt in opdracht van provincie Noord-Brabant uitgevoerd door Stichting Nieuwe Helden in samenwerking met Erfgoed Brabant.

Voor meer informatie over Goud van Brabant kunt u contact opnemen met Diana van Bokhoven via diana@stichtingnieuwehelden.nl of 06 – 1443 0780


Nieuwe fietsroutes Zuiderwaterlinie.

De ANWB heeft 5 nieuwe fietsroutes ontwikkeld langs de Zuiderwaterlinie. Kijk voor meer informatie op: https://www.anwb.nl/fietsen/fietsroutes/zuiderwaterlinie

Er is er ook één die de naam Stelling van Willemstad gekregen heeft. Op 26 mei worden de routes officieel geopend.


RABO Clubkas campagne

De heemkundekring heeft dank zij de steun van de leden het prachtige bedrag van € 482,26 ontvangen van de RABO bank vanwege de Clubkas campagne. In Willemstad waren er slechts 4 verenigingen die een hoger bedrag ontvingen. Alle leden, die op de heemkundekring gestemd hebben, hartelijk bedankt voor uw steun.


Wieleravond door Bas Maliepaard en Geert Polak

Dinsdagavond heeft Heemkundekring De Willemstad een avond over het wielrennen georganiseerd. Bas Maliepaard en Geert Polak waren uitgenodigd om een presentatie te geven over hun belevenissen met het wielrennen. Bas heeft verteld over zijn wielercarrière en Geert over zijn activiteiten als mecanicien. Er was enorm veel belangstelling voor deze avond. De kleine zaal was om half 8 al helemaal vol, zodat in allerijl besloten werd om de tussenwand te openen. Hierdoor werd de capaciteit verdubbeld. Van heinde en ver waren de wielerliefhebbers naar Willemstad gekomen, maar ook uit Willemstad zelf was er heel veel belangstelling. In totaal waren er meer dan 125 bezoekers. Onder de aanwezigen waren enkele bijzondere gasten, wat voor Bas een hele verrassing was. Zijn wielermaat van vroeger Cees Haast was met zijn vrouw aanwezig en ook de zoon van de ploegleider van de Televizierploeg Kees Pellenaars Jr wilde graag deze avond bijwonen om de verhalen van deze wielermannen aan te horen. Door het tonen van foto's van wielersuccessen en het afspelen van filmpjes van o.a. etappes uit de Tour de France werd de presentatie verlevendigd. Geert fungeerde als gespreksleider, waarbij Bas verslag deed van zijn wielerprestaties die op het scherm getoond werden. Zo kreeg het publiek een kijkje in de keuken hoe het er vroeger in het wielrennen aan toe ging. Het werd ook duidelijk, dat niet altijd de beste won doordat er vooraf bepaalde afspraken gemaakt waren wie er die dag moest winnen. Bas deed hierbij nog een verrassende uitspraak. Terugkijkend op zijn carrière heeft hij zich wel eens afgevraagd of het wel een goede keuze geweest is om profwielrenner te worden. Verder was er een kleine tentoonstelling van enkele originele fietsen, waar Bas op gefietst had, die door Geert heel knap gerestaureerd zijn. Aan de wand waren enkele wielertruien opgehangen, die door Bas gedragen zijn in de wielerkoersen. Er kan teruggekeken worden op een zeer geslaagde avond.

 


Voormalig weekblad De Westhoek

In het verleden werd er in de westhoek van Noord-Brabant een weekkrantje uitgegeven De Westhoek. Het complete archief hiervan is geschoknken aan de heemkundekring in Klundert. Met de heemkundekring is contact opgenomen en we hebben toestemming gekregen om hieruit interessante artikelen van Willemstad te copieëren. Enkele artikelen hebben al in Het Ravelyn van maart dit jaar gestaan. Onderstaand treft u hieronder ook een paar exemplaren aan. Van tijd tot tijd zullen deze artikelen vernieuwd worden. Mocht u reacties op deze artikelen willen mailen, dan zijn die van harte welkom .

 


Johan Schot onderscheiden

In verband met het 40-jarig bestaan van de heemkundekring was de jaarvergadering deze keer in het Mauritshuis. Maar dat was niet de enige reden onze secretaris Johan Schot is na afloop van de jaarvergadering flink in het zonnetje gezet. Vanwege zijn grote inzet voor de heemkundekring heeft hij 2 onderscheidingen gekregen. Als eerste kreeg hij van de Stichting Brabants Heem de zilveren draaginsigne opgespeld. Hierna is hem door loco-burgemeester Jaap Kamp een koninklijke onderscheiding uitgereikt en is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Voor meer foto's klik hier.

Er is ook een film gemaakt, klik op de volgende link om de film te bekijken. https://youtu.be/guwiFkz4n64


 

De Koerier nr. 76 maart 2018

Brabants Heem heeft het blad De Koerier nr 76 uitegracht. Klik hier voor het bekijken van de digitale versie.


Polders in Kaart

Onlangs is er een mooi boek verschenen, wat geschreven is door Willem van Ham en Karel Leenders over 2 kaarten van de polders in Noord West Brabant. Het betreft de Gastelse Kaart en de Mauritskaart. Dit zijn de eerste kaarten van de Westbrabantse polders, die door het waterschap Brabantse Delta gekocht zijn. De eerder genoemde historici hebben hier een uitgebreide studie naar gedaan en er een boek over geschreven. In het boek zitten 2 grote copieën van beide kaarten van 1 x 1 meter. Klik hier voor verdere informatie.


Zuidelijke Waterlinie


De heemkundekring heeft van Erfgoed Brabant een link ontvangen van een film over de Zuidelijke Waterlinie. Op eenvoudige manier wordt door een acteur de geschiedenis verteld met informatieve beelden van de linie. Door op de volgende link te klikken kunt u het filmpje bekijken.https://www.youtube.com/watch?v=7KnSqmA-MHo


Fietsroutes

Vorig jaar is het fietsknooppuntenstelsel in de gemeente Moerdijk aangepast. Dientengevolge waren de fietsroutes Herdenking Bevrijding uit 2015 niet meer up-to-date. Alle drie de routes zijn aangepast en in eind mei/begin juni zijn ze door de gemeente gedrukt en verspreid. Op de cover van elke flyer staat ‘2017’ aangegeven. Naast de aanpassingen van de knooppunten zijn ook enkele correcties aangebracht en is een voorschot genomen op de plaatsing van twee extra herdenkingspanelen voor gecrashte vliegtuigen. Een daarvan is op de West Riding route en de tweede op de Timberwolf-route. Over het plaatsen van die panelen informeer ik u t.z.t. separaat.

Klik op de volgende links om te fietsroutes te bekijken: Fietsroute 1ste Poolse Divisie, Fietsroute Timberwolf en Fietsroute West Riding

De auto van mijn opa

Het Brabants Historisch Informatie Centrum heeft een website opgezet, waarop de eerste gemotoriseerde voertuigen met hun eigenaren vermeld staan. Voor Willemstad zijn dat er 284, bij sommigen is er een foto afgebeeld. Door op de volgende link te klikken, kunt u de website bezoeken. https://deautovanmnopa.nl/zoeken?keys=willemstad


Interview met Bas Maliepaard en Geert Polak
In het Ravelyn van juni staat een interview met Bas Maliepaard en Geert Polak. Daarin staan enkele links vermeld.
  1. Klik hier om het sportverslag van Den Haag - Brussel te lezen.
  2. Het filmverslag van de wereldkampioenschappen wielrennen in Zandvoort kunt u bekijken door op de volgende link te klikken. https://www.youtube.com/watch?v=jH-i8Sbv-t8

Jaarreis 2017

Dit jaar ging de reis naar het landgoed Heerlijkheid Mariënwaardt en de Oranjestad Buren.

Klik hier voor het bekijken van de foto's van dit jaarlijkse uitstapje.

De 2 "gezichten" op de dakgootklossen onder de dakgoot van het Weeshuis in Buren zijn van Maria van Egmond Buren (de stichteres van het weeshuis) en van haar man Philip van Hohenlohe (militair in Staatse dienst)


Onlangs ontving de Heemkundekring enkele links, die verwijzen naar filmpjes van Willemstads nieuws en activiteiten van de Heemkundekring. Klik op de onderstaande links om de filmpjes te bekijken.

Het dagelijks leven in Willemstad in 1967

Jaaroverzicht 2012

Jaaroverzicht 2013

Jaaroverzicht 2014

Jaaroverzicht 2015

Jaaroverzicht 2016

Stadse Kwis 2013


Belgische militaire erebegraafplaats.

Pas geleden is er een filmpje ontdekt over de onthulling van de Belgische militaire erebegraafplaats 10 jaar na de ramp met de Rhenus op 29 mei 1944. Klik op de groene tekst om het filmpje te bekijken.


Gewijzigd: 29-08-2018
Beheer website: Piet Polak
© Heemkundekring De Willemstad