Actueel:

Foto's watersnood 1953

De Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen heeft ons verzocht om mee te werken aan het volgende. Dit jaar is het 65 jaar geleden, dat Nederland getroffen werd door de watersnoodramp. Ook in West-Brabant vonden er vele dijkdoorbraken en overstromingen van polders plaats met meer dan 100 slachtoffers in de gemeente Moerdijk. De heemkundekring uit Fijnaart wil de watersnood dit jaar weer herdenken en zijn op zoek naar foto's van de slachtoffers van deze ramp van de gehele gemeente Moerdijk. In Willemstad zijn er 2 mensen verdronken doordat de dijk voor hun boerderij aan de Westdijk doorbrak en hun hele huis verwoestte. Hier woonden Adriaan Bos en zijn zus Anna Punt–Bos. Heemkundekring De Willemstad beschikt in het archief niet over foto's van deze mensen. Wij willen u vragen, mocht u een foto hebben van deze mensen of iemand kennen die over foto's beschikt, wilt u die dan vóór eind van deze maand mailen naar het emailadres: info@heemkundekringdewillemstad.nl Wij zorgen er dan voor dat de foto's op de bestemde plek terecht komen en onderdeel worden van de tentoonstelling. Alvast bedankt voor uw medewerking.

Polders in Kaart

Onlangs is er een mooi boek verschenen, wat geschreven is door Willem van Ham en Karel Leenders over 2 kaarten van de polders in Noord West Brabant. Het betreft de Gastelse Kaart en de Mauritskaart. Dit zijn de eerste kaarten van de Westbrabantse polders, die door het waterschap Brabantse Delta gekocht zijn. De eerder genoemde historici hebben hier een uitgebreide studie naar gedaan en er een boek over geschreven. In het boek zitten 2 grote copieën van beide kaarten van 1 x 1 meter. Klik hier voor verdere informatie.

Zuidelijke Waterlinie

De heemkundekring heeft van Erfgoed Brabant een link ontvangen van een film over de Zuidelijke Waterlinie. Op eenvoudige manier wordt door een acteur de geschiedenis verteld met informatieve beelden van de linie. Door op de volgende link te klikken kunt u het filmpje bekijken.https://www.youtube.com/watch?v=7KnSqmA-MHo

Vorig jaar is het fietsknooppuntenstelsel in de gemeente Moerdijk aangepast. Dientengevolge waren de fietsroutes Herdenking Bevrijding uit 2015 niet meer up-to-date. Alle drie de routes zijn aangepast en in eind mei/begin juni zijn ze door de gemeente gedrukt en verspreid. Op de cover van elke flyer staat ‘2017’ aangegeven. Naast de aanpassingen van de knooppunten zijn ook enkele correcties aangebracht en is een voorschot genomen op de plaatsing van twee extra herdenkingspanelen voor gecrashte vliegtuigen. Een daarvan is op de West Riding route en de tweede op de Timberwolf-route. Over het plaatsen van die panelen informeer ik u t.z.t. separaat.

Klik op de volgende links om te fietsroutes te bekijken: Fietsroute 1ste Poolse Divisie, Fietsroute Timberwolf en Fietsroute West Riding

De auto van mijn opa

Het Brabants Historisch Informatie Centrum heeft een website opgezet, waarop de eerste gemotoriseerde voertuigen met hun eigenaren vermeld staan. Voor Willemstad zijn dat er 284, bij sommigen is er een foto afgebeeld. Door op de volgende link te klikken, kunt u de website bezoeken. https://deautovanmnopa.nl/zoeken?keys=willemstad

Interview met Bas Maliepaard en Geert Polak
In het Ravelyn van juni staat een interview met Bas Maliepaard en Geert Polak. Daarin staan enkele links vermeld.
  1. Klik hier om het sportverslag van Den Haag - Brussel te lezen.
  2. Het filmverslag van de wereldkampioenschappen wielrennen in Zandvoort kunt u bekijken door op de volgende link te klikken. https://www.youtube.com/watch?v=jH-i8Sbv-t8

Jaarreis 2017

Dit jaar ging de reis naar het landgoed Heerlijkheid Mariënwaardt en de Oranjestad Buren.

Klik hier voor het bekijken van de foto's van dit jaarlijkse uitstapje.

Onlangs ontving de Heemkundekring enkele links, die verwijzen naar filmpjes van Willemstads nieuws en activiteiten van de Heemkundekring. Klik op de onderstaande links om de filmpjes te bekijken.

Het dagelijks leven in Willemstad in 1967

Jaaroverzicht 2012

Jaaroverzicht 2013

Jaaroverzicht 2014

Jaaroverzicht 2015

Jaaroverzicht 2016

Stadse Kwis 2013

Belgische militaire erebegraafplaats.

Pas geleden is er een filmpje ontdekt over de onthulling van de Belgische militaire erebegraafplaats 10 jaar na de ramp met de Rhenus op 29 mei 1944. Klik op de groene tekst om het filmpje te bekijken.

Gewijzigd: 13-01-2018